Badania wydolnościowe zima 2013/2014

• This topic is empty.
Oglądasz 15 postów - 31 z 45 (of 70 total)
  • Autor
    szak
    Keymaster

To nie robią badań na zakwaszenie krwi? To po co robić to badanie? Samą spirometrie i EKG to ja se moge w szpitalu zrobić.
    Jeżeli nie pobierają krwi to nie jadę na to badanie bo niema to sensu. Przecież trzeba wiedziec jak wygląda zakwaszenie.

Co wy na to? – Jestem w szoku :blink:

lukaszl
    Moderator

wszystko będzie o ile Turek się z nim dobrze dogadał. Do tego Kormoranku, są badania prowadzone w różnych laboratoriach w różny sposób i każde ma swoje zastosowanie itd. Tutaj Adamowi również chodziło pewnie, że dodatkowo są zrobione te badania poza tymi normalnymi co zawsze, tylko, że liniowe a nie progowe jak nasze z Diagnostixa.

Natomiast fakt, że laktat jest dla nas bardzo ważny tym bardziej, że cały czas badaliśmy się w jeden sposób. Gdy zrobimy inne badanie, nie będzie to w ogóle porównywalne z tymi wcześniej zrobionymi, a nie o to w tym wszystkim chodzi.

Jutro się wszystko okaże.

szak
    Keymaster

Nie no Mnie to chodzi o to żeby głównie laktat był. Przeprowadzanie badania przez inny rozdział mocy to Mi nie przeszkadza. Jedynie ten brak zakwaszenia krwi. Przecież w tym momencie to jest dla Mnie najważniejszy współczynnik. To pod niego się człowiek ustawia z treningami.

lukaszl
    Moderator

Kormoraniku, tak i nie, bo dzięki zakwaszeniu, ale nie tylko, ustala się progi treningowe. Tylko, że laktat we krwi jest bardzo mocno uwarunkowany od wielu współczynników, a do tego trzeba by było badać laktat podczas treningów, czego żaden z nas nie robi. A do tego badanie raz na 3-4 miesiące to zdecydowanie za mało, a już w okresie startowym to szkoda gadać. Tak czy siak w większości czasu to jeździmy na oko :)

Ale to badanie, które chłopaki przeprowadzali jest bez laktatu, tylko i wyłącznie dlatego, że ten człowiek, podczas badania liniowego, ustala progi treningowe na innej podstawie i mu laktat do niczego nie jest potrzebny.

szak
    Keymaster

Dziwne.

lukaszl
    Moderator

no dziwne, kiedyś miałem jakiś artykuł na temat tych dwóch różnych badań, co i kiedy lepsze i dla kogo. Tak czy siak, nie zmienia to faktu, że każdy ma swoją filozofię badań wydolnościowych, swoją wiedzę i teorię.

A my i tak za mało razy badamy się w roku, aby to robiło nam jakąś diametralną różnicę. Po danym cyklu treningowym, tak mocno zmieniają się nasze organizmy, że tak jak już wspominałem, przynajmniej raz w miesiącu powinny być robione badania. Ale kto by miał na to kasę :)

I CZAS!!!! :sick: 👿

szak
    Keymaster

Wydaje Mi się jednak że bez laktatu to nie da się rzeczywiście określić progów.
    Jeżeli to jest czysto teoretyczne to ja chyba zrezygnuje z badania.
    Zobaczymy co Wam konkretnie powiedzą.

lukaszl
    Moderator

Kormoran, poczekaj do jutra, bo tak jak wspominałem, Kurczak ustalał z Omiotkiem, że zrobi nam takie samo badanie jak w Diagnostixie. Będzie i laktat.

Jak będzie inaczej, to Ci napiszę :D

matys
    Participant

W badaniu z liniowym wzrostem obciążenia nie bada się laktatu ponieważ przy tej metodzie byłoby to obarczone dużym błędem pomiaru, gdyż laktat nie zdąży się ustalić i trudno wyłapać, na jakim poziomie obciążenia rzeczywiście nastąpił skok zakwaszenia…
    Odsyłam do artykułu Testy wydolności tlenowej

grzegorz turkiewicz
    Participant

Kormoran, przy Twojej metodzie treningowej, to i tak pewnie wskazania powinny być w milach, galonach i fahrenheitach. Cikawe tylko jak ą miarą mierzy się laktat po amerykańsku ??? 👿

A tak na poważnie, to laktat jest tylko jednym z czynników podlegających pomiarowi, w celu ustalania stref treningowych i to w dodatku lekko przestarzałym. Dziś istnieje tendencja do badania głównie zawartości i objętości gazów, zarówno tych pochłanianych, jak i tych wydychanych. Laktat, jak zapewne wiesz, jest tylko skutkiem przemian gazowych w organiźmie, a nie samoistniejącym parametrem.

szak
    Keymaster

O prezes coś napisał. Szkoda, że tylko w tym temacie hehehe :P

grzegorz turkiewicz
    Participant

Matys byłeś dzisiaj na badaniach ?

Anonim
    Niekatywne

Obstawiam, że Matys zaczął badanie o 18 i nadal kręci waty ;)

grzegorz turkiewicz
    Participant

Kurwa Matys, złaź z tego roweru :whistle: :whistle: A przynajmniej do jutra zakończ, bo mamy jechać !!!

szak
    Keymaster

Kurczak ty bluźnisz ???

Oglądasz 15 postów - 31 z 45 (of 70 total)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.