CHORWACJA 2015

• This topic is empty.
Oglądasz 15 postów - 106 z 120 (of 427 total)
  • Autor
    Rui
    Participant

Dobra panowie obadałem temat bardzo dokładnie i najlepsza opcja to:
    -założenie konta w kator.alior (właśnie to zrobiłem)
    -przelanie pieniędzy do kantoru
    -zrobienie przelewu
    Dlaczego tak?
    -kurs walut w kantorze jest o niebo lepszy niż w przelewie europejskim(normalny przelew z naszych kont bankowych) zysk około 25zł do nawet 50zł
    -darmowy przelew do gościa z Chorwacji i tutaj zysk według mojego konta 40zł, a według innego może więcej może mniej.
    Więc podsumowując oszczędzamy nawet do 100zł.
    Mam się tym zająć ?

Anonim
    Niekatywne

Wow, jak już tak się zagłębiłeś to możesz zrobić przelew ;) Ogarnę jutro dane do przelewu.

Ostatnio gadałem z Przemkiem i na pewno nie może wziąć tej Kii o której mówił (7-osobowego Carensa).

Rui
    Participant

Na razie czekam na potwierdzenie danych w tym kantor.alior ale do poniedziałku powinno być na pewno. Dam wam znać :)

grzegorz turkiewicz
    Participant

A co się zmieniło w sprawie Przemka Kii ?

lukaszl
    Moderator

A ja widzę, że w banku PKO mogę normalnie zrobić przelew w Euro. Ostatnio w Chorwacji jak płaciłem kartą, to miałem lepszy przelicznik przewalutowania niż wymiana w kantorze :)

Może to będzie normalnie kosztowało i nie będzie dopłaty więcej jak 20zł???

niech się ktoś wypowie, jak się zna.

lukaszl
    Moderator
    kurczak wrote:
    A co się zmieniło w sprawie Przemka Kii ?

7 osobowa Kiaa Przemka to automat i pali 12-13l przy prędkości 120-130km/h. Do tego nie wiem w jakim jest stanie technicznym, bo ostatnio jak jechaliśmy na jakiś wyścig, to miał pewien problem. A do tego na zebraniu Przemek coś też wspominał o zwykłej osobówce 5 osobowej, którą też posiada. Ale nie jestem pewien na 100% czy to też Diesel. To chyba jest Kia Ceed jak dobrze pamiętam.

Anonim
    Niekatywne

Nie wiem co się stało z 7-osobowym Carensem, w każdym razie Przemek nie ma go do dyspozycji. A jego prywatny Ceed to benzyna.

grzegorz turkiewicz
    Participant

No cóż, po części mnie to nie dziwi. Jakoś sobie poradzimy.

grzegorz turkiewicz
    Participant

Ja wiem tylko tyle, że jak w zeszłym roku robiłem przelew za granicę w innej walucie przez Getin Bank, to musiałem założyć konto dewizowe.

Rui
    Participant

4.4156 u Ciebie kontra 4,2865 w kantorze alior :) Plus 8zł za przelew u Ciebie w PKO ale trzeba wybrać dewizowe polecenie wypłaty i potem SHA i tomnext.

Przemek Juszkiewicz
    Participant

Panowie jak wspomniałem na spotkaniu. Mogę bez problemu wząć mojego ceeda, to jest benzyna. Z carnivalem tym 7 osobowym są jakieś problemy powyżej 3000 obrotów (to jest automat, już sędziwe autko). Nie chcę przygód dlatego to auto odpada. Ja mogę nawet wziąć mojego forda na gaz, w 4 też się dojedzie całkiem wygodnie i tanio:)

Co do przelewów w EURO z PKO BP jest tak jak napisał Adam, przelew dewizowy.
    Są 3 opcje pokrywania kosztów takiego przelewu, albo całość pokrywa wysyłający, albo odbierający, albo do granicy my, a resztę on. Pewnie w tym przypadku wchodzi tylko opcja pierwsza. Przy takiej kwocie to może być kosz około 200-300zł.

Ja deklaruję swoją gotowość zostania wyjazdowym kucharzem, chętnie zajmę się zakupami i kolarskim menu!

lukaszl
    Moderator

Ja pierdole. To chyba jakis zart. Zeby w dzisiejszych czasach przelew w euro z konta polskiego na inne konto w UE kosztowal tyle kasy… taniej bedzie przekazem WU….

Ja musze jutro podjechac albo zadzwonic do banku i dokladnie to ustalic. Bo dla mnie to jest dziwne kiedy na moim koncie internetowym moge wybrac walute w normalnym przelewie. Moze bedzie to kosztowalo tylko tyle co przewalutowanie, tak jak po platnosciach karta debetowa w sklepach za granicą

matys
    Participant

Można również zrobić przelew przez Western Union. Ja za przelew z Holandii do Polski w granicach 500 euro płaciłem 35 euro. Tylko, że oni mają strasznie słabe kursy więc nie wiem czy to się opłaca ale jest też taka opcja.

Rui
    Participant

Ale nie rozumiem was podałem wam sposób na zrobienie przelewu za 0zł z dobrym kursem czemu nie chcecie z tego skorzystać ?

Anonim
    Niekatywne

IBAN: HR69 2330 0033 2424 5723 1
    BIC (šifra identi. banke): SOGEHR22

Odljev:
    SG SPLITSKA BANKA
    Obala pomoraca 32
    20250 Orebić

Vlasnik računa:
    Tolj Ante
    Bana Josipa Jelačića 24
    20250 Orebić
    Hrvatska

Wydaje mi się, że są wszystkie dane. Łącznie do zapłaty za 12 osób mamy 864 euro, czyli 20% to dla równych rachunków będzie 174 euro i tyle musimy mu przelać.

Oglądasz 15 postów - 106 z 120 (of 427 total)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.