CHORWACJA 2015

• This topic is empty.
Oglądasz 15 postów - 121 z 135 (of 427 total)
  • Autor
    lukaszl
    Moderator

Kamil, słuchaj, jeśli uda Ci się zrobić ten przelew, po normalnych pieniądzach, bez dodatkowych wielkich opłat, to go zrób. Później mi powiesz ile wyszło, a ja Ci oddam kasę. Możemy się tak umówić? Ale poczekaj na ten zabieg, do momentu, jak Ci nie dam oficjalnej zgody ok?

Rui
    Participant

Dobra dam Ci jutro znać czy pomyślnie zweryfikowali mi konto w tym kantorze.

lukaszl
    Moderator

Wstępne koszty, które musimy wziąć pod uwagę – stałe niezmienne:

Paliwo na czwarte auto.
    1550km x 2 = 3 100km.
    średnio niech spali auto 7l to daje nam 217l. Ceny paliwa w Polsce są najniższe. W Austrii najdroższe. W Chorwacji to około 4,75zł/l

Tak tez średnio policzę
    217×4,75 = 1030 – zaokrąglimy tą kasę do powiedzmy 1100zł. Licząc 12 osób to daje około 92zł.

Tak czy siak, trzeba liczyć po 100zł na paliwo od OSOBY!!!

Teraz Winiety:
    3 auta osobowe
    1 bus

AUSTRIA
    winietka 10-dni dla pojazdów do 3,5 t

naklejka na szybę

Winietka ważna od godziny 0:00 dnia przedziurkowanego przez kolejne 9 dni kalendarzowych do godziny 24:00 (łacznie 10 dni).
    52zł x4 = 208zł

CZECHY
    Czechy – winietka 10 dniowa dla pojazdow do 3,5 t

Winietka ważna od godziny 0:00 dnia przedziurkowanego przez kolejne 9 dni kalendarzowych do godziny 24:00 (łącznie 10 dni).
    62zł x4 = 248zł

Tak więc musimy być na granicy w Czechach nie wcześniej jak 00:01 13 Marca. Chybam że chcecie wydać kolejne 500zł na winiety

Dojazd do granicy, to około 3h30m czystej jazdy. Czyli wyjazd musiałby być najwcześniej około godziny 19:00-20:00 ze Zduńskiej Woli.

Teraz Autostrada w Chorwacji:
    Granica Słowenia – Zagrzeb – 3x48kn + 1x72kn
    Zagrzeb – koniec autostrady przed BiH – 3x223kn + 1x346kn
    Kuna średnio kosztuje 0,57-0,58zł. Jak dobrze pamiętam, to w całej Chorwacji średnio przyjmowali taki kurs.
    Czyli wychodzi koszt na autostradę: 1231 kn x 0,58zł = 714 zł x2 = 1428zł… Z czego samo auto dodatkowe kosztuje nas: 271kn x 2 x 0,58zł = 315zł.
    Czyli doliczając jeszcze do tego winiety wychodzi:
    1100zł paliwo
    315zł autostrada Chorwacja
    115zł winiety
    łącznie 1530zł dzieląc przez 12 osób to około 127,50zł na głowę dodatkowo!!!

grzegorz turkiewicz
    Participant

Panowie, z pobieżnych obliczeń wynika, że dodatkowe, czwarte auto będzie Nas skosztowało po około 140 pln na osobę. Moim zdaniem można się przemęczyć, pojechać w trzy fury i kwotę tą poświęcić na jedzenie. Jeśli Malina pojedzie swoim Touranem, to osoby najwyższe nie będą miały aż tak źle. Bądź co bądź, Ci którzy pojadą Ducatem, też nie będą mieli jakichś luksusów w podróży.
    Sprawa jest otwarta i podlega dyskusji. Może niech zdecyduje prawo większości głosów. Co Wy na to ?

matys
    Participant

Ja też uważam, że można się przemęczyć. 140 pln to dużo kasy.

lukaszl
    Moderator

Teraz podam koszty na jedną osobę:

Nocleg 310zł
    Winiety – 30zł
    Autostrada Chorwacja – 100zł
    Dodatkowe auto – 140zł
    Suma = 580zł

Jeśli zapłacimy 700zł za osobę, to mamy 120zł na jedzenie dla osoby, na 9 dni…

Wychodzi, że musimy wyżywić się za 13zł dziennie.
    Dla mnie to jest raczej nie możliwe. W zeszłym roku mieliśmy średnio 20zł/osobę i jeszcze musieliśmy dołożyć na miejscu, a byliśmy krócej.

Uważam, że 1440 zł na samo jedzenie na 12 chłopa i tyle dni jest nierealne!!!

Musimy albo dołożyć składkę końcową i jedziemy na 4 auta, albo zostajemy przy 700zł i jedziemy na 3 auta. Decyzję trzeba szybko podjąć i decydować się…

Anonim
    Niekatywne

Hmmm… fakt, ja w swoich obliczeniach zawsze zapominałem o winietach i opłatach :/

Jeśli mielibyśmy jechać na 3 auta to racja… w Touranie podróż jest jeszcze do przeżycia, bo są 3 osobne fotele i nie ma sztywnego podłokietnika pod plecami.

Głosowanie jest jak najbardziej OK. Ja mimo wszystko jestem za tym, żeby dopłacić.

lukaszl
    Moderator

Jeśli decydujemy się dopłacić, to musimy liczyć, że na osobę powinniśmy złożyć się po 800zł. Wszystko jest do przedyskutowania.

grzegorz turkiewicz
    Participant

Ja jestem za trzema samochodami (zwłaszcza kurwa, że nie jedzie Wiesiek i będę musiał jechać Ducatem 👿 )
    A tak serio, to im mniej aut, tym lepiej, bo zawsze mogą wystąpić jakieś nieoczekiwane koszty dodatkowe i ze 140 pln zrobi się 160, albo i więcej, a to już coraz większa różnica.

Rui
    Participant

Jestem za 3 autami.
    Co do przelewu nadal nie otrzymałem potwierdzenia założenia konta na alior.kantor.
    Lisu proszę Cię spróbuj się tutaj zarejestrować: http://kantor.aliorbank.pl/ na koniec jest przelew 1zł w celu potwierdzenia danych osobowych.
    Jeśli do jutra ani ja ani Ty nie otrzymamy potwierdzenia założenia konta to zrobisz przelew ze swojego konta i tyle. Oczywiście założenie konta i prowadzenie go nic nie kosztuję, więc tym się nie martw.

Damian Uszczyk
    Participant

Jestem za 3 autami. Przeżyjemy te podjazdy na miejscu to i podróż w aucie w 5 osób. Powiedział największy z klubu ;)

Przemek Juszkiewicz
    Participant

Dobra zmieniam zdanie, mi to jest obojętne.

Tomasz Grzegory
    Participant

Będzie ciężko ale jestem za 3 autami :)

Malina
    Participant

Ja jestem za 4 autami .
    Może jeszcze ktoś się chętny znajdzie na wyjazd w ostatniej chwili .
    No i jak mam jechać swoim to trzeba załatwić mojej żonie jakiegoś malucha lub cinqecento na dojazdy do pracy i dowózkę dzieci na zajęcia .
    Odnośnie wyżywienia to nie wiadomo ile będzie nas kosztowało , bo nie wiadomo co Przemek będzie nam przygotowywał , menu podstawowe czy raczej bardziej wymyślne .
    Pozdrawiam .

grzegorz turkiewicz
    Participant

Czyli dochodzi jeszcze zrzuta na Cinqecento.

Oglądasz 15 postów - 121 z 135 (of 427 total)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.