Jaka kaseta do korby 53/39?

• This topic is empty.
Oglądasz 15 postów - 1 z 15 (of 15 total)
  • Autor
    matys
    Participant

Siema.
    Potrzebuję porady w tematyce szosowej. Mianowicie jaką kasetę powinienem kupić żeby rower był maksymalnie uniwersalny? Korba z blatami 53 i 39 zębów.

Przemek Juszkiewicz
    Participant

Przód 52-36 a na tył 11-28.
    Moim zdaniem na takim zestawieniu ogarniasz wszystko.

Przemek Juszkiewicz
    Participant

Ajj teraz doczytałem, że korbę już masz…

Tomasz Grzegory
    Participant

Ja mam zestaw 53/39 – 11/28. To bardzo uniwersalny zestaw. Chodź w górach czasami i 30 by ratowała. ;)

grzegorz turkiewicz
    Participant

Moim zdaniem, jeśli chcesz mieć jedna kasetę, to zdecydowanie 11-28. Optymalnie byłoby jednak na płaskie tereny mieć 11-25, żeby była większa płynność dopasowania obrotu, a w góry 11-28.

pilu
    Participant

11-23 ideał(tylko dla tego że 11-21 dostępny tylko dura-ace i cena kosmos)

grzegorz turkiewicz
    Participant

Ja mam 11-23 i wcale nie jest taki ideał. Na wyższych przełożeniach indeksacja co ząbek jest niemalże nieodczuwalna i trochę bez sensu.
    No i pytanie zasadnicze, które chyba jeszcze nie opadło, jaka to jest przerzutka – 10-cio rzędowa, czy 11-ka ?

Przemek Juszkiewicz
    Participant

Jak coś to ja mam w domu 10s 11-28 Shimano 105

matys
    Participant

Oczywiście jest to „dziesiątka”. Nie mam najnowszego osprzętu – Dura-Ace 7800. Z tego co piszecie to najbardziej uniwersalna byłaby 11-28. To teraz pytanie za sto punktów – czy przerzutka z krótkim wózkiem ogarnie takie zestawienie??

michal zareba
    Participant

Matys shimano powie Ci,ze nie bedzie szlo,
    a ja Ci powiem-ze bedzie szlo,jesli dobierzesz umiejetnie dlugosc lancucha.
    Moja opcja dla Ciebie na Polske to 12-23,wedlug mnie najbardziej uniwersalna kasetka.

(a w zasadzie to chcialem zapytac tylko-czy Focusa sprzedales,
    bo mam na niego potencjalnego kupca)

grzegorz turkiewicz
    Participant

Michał, ścigałeś się kiedyś w Beskidach ????
    Doradzasz Matysowi przepychanie 20% podjazdów na koronce 23? :whistle:

Poza tym zgadzam się, krótki wózek obsłuży takie przełożenie.

michal zareba
    Participant

Nie bylem nigdy w Beskiadach
    ale przez kilkanascie lat gory byly moim
    ulubionym i w zasazie jedynym terenem treningowym.Mam je pod nosem-te w Niemczech,Francji,czy nawet Szwajcarii.
    Matys pytal o najbardziej uniwersalna kasete-
    wiec powiem raz jeszcze-najbardziej uniwersalna to 11-30,bedzie mogl z gory smigac 110km/h i pod gore pisac smsy…..z nudow.
    Ale jesli chce miec cos do powiedzenia posrod mocnych ludzi-to szybko sie przekona,ze oni cos te kasetki to mniejsze maja…. 👿
    i calkiem sprawnie idzie im obsluga tego sprzecidla :woohoo:

p.s.-poza tym jak pieknie wyglada taka filigranowa kaseta,czysta awangarda,poezja ….od razu wiadomo,ze trzeba miec uwazanie na jej posiadacza.Ja se strzelilem niedawno oryginalna dura ace 7401 z 1995 roku,12-21……nowka w oryginalnym pudelku,cena 60 ojro,tylko.
    Bedzie mi potrzebna do mojego „Project ONE” ktory wlasnie skladam
    -„na sciane „czyli do gapienia sie :kiss:

lukaszl
    Moderator

kaseta to kwestia gustów, kto jak lubi jeździć. Ten co lubi twardo przepychać siłowo, nich założy 11-23; 11-25. młynki lub wysoka kadencja 11-28 lub wyżej, ale wtedy trzeba już zakładać przerzutki ze średnim-długim wózkiem. Standardowa szosowa przerzutka nie obsłuży więcej jak 11-28.

Matys, ja z doświadczenia wiem, że dobrze jest mieć 2 kasety. Jedną na płaskie, drugą na góry. Na płaskie tereny to luksusem jest mieć 11-23 ewentualnie 11-25. W góry jednak jest dobrze mieć jakiś jeszcze zapas jak dopadnie Cię na setnym kilometrze nachylenie ponad 15%. Wówczas przydaje się nawet 36 :P

matys
    Participant

Hehehe, się burza rozpętała – i dobrze, przynajmniej nie jest nudno na forum ;)
    Mam już pogląd sytuacji więc myślę, że dobiorę coś odpowiedniego dla siebie.

Michał – tak, Focus nadal szuka nabywcy.

michal zareba
    Participant

-to tylko czysto akademicka,zabawna dyskusja…
    W praktyce to i tak „konkurencja” ustali na trasie jakie przelozenie bedzie
    niezbedne by dotrzymac kroku najmocniejszym.
    Podjazdy o nachaleniu ponad 15% to promil tego co sie jezdzi i to nawet mieszkajac w gorach.

Matys odezwij sie na moj email w sprawie Focusa

Oglądasz 15 postów - 1 z 15 (of 15 total)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.